:: دوره 11، شماره 38 - ( بهار 1402 1402 ) ::
مریم واشقانی فراهانی ، محمد رجبی ، علیرضا مددی
استادیار گروه پزشکی قانونی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش
چکیده
مقدمه و هدف: یکی از اساسی‌ترین حقوق بیماران، حق رضایت به قبول یک روش معالجه است. رضایت آگاهانه، پایه و اساس اخلاق پزشکی است. رعایت فرآیند استاندارد اخذ رضایت آگاهانه از بیمار در زمینه‌ها و فعالیت‌های درمانی و پژوهشی ضمن تأثیر مستقیم بر روی رضایت‌ بیمار، کاهش شکایات و مداخلات حقوقی و انتظامی از کادر درمانی را در پی خواهد داشت. به همین منظور مطالعه‌ی حاضر با هدف ارزیابی نگرش و میزان آگاهی کارورزان و دستیاران نسبت به رضایت آگاهانه انجام گردید.
روش کار: پژوهش حاضر، مطالعه‌ای توصیفی-تحلیلی و مقطعی است. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی استاندارد دانش و نگرش نسبت به رضایت آگاهانه و جنبه‌های قانونی آن بود . برای تجزیه و تحلیل داده‌ها، از آزمون‌های توصیفی و تحلیلی مناسب استفاده گردید و سطح معنی‌دار کم‌تر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین نمره‌ی نگرش دستیاران 93/0±14/3 و کارورزان 23/1±80/2 بود. هم‌چنین میانگین نمره‌ی آگاهی دستیاران 79/3±23/15 و کارورزان 79/3±64/14 بود. در بین متغییرهای دموگرافیک مورد ارزیابی، فقط بین نگرش و رشته‌ی تحصیلی دستیاران و همچنین بین نگرش و وضعیت تأهل کارورزان ارتباط معنی‌داری وجود داشت.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که آگاهی و نگرش دستیاران و کارورزان از رضایت آگاهانه و جنبه‌های قانونی آن در حد متوسط است. با توجه به اهمیت این موضوع لازم می‌باشد تا تغییراتی در فرایند آموزشی دانشگاه به منظور طرح‌ریزی برنامه‌ای آموزشی در این باره صورت گیرد.
واژه‌های کلیدی: اخلاق پزشکی، حقوق بیماران، رضایت آگاهانه
دریافت: 1401/7/28 | پذیرش: 1402/5/2 | انتشار: 1402/7/20

Vasheghani farahani M, Rajabi M, Madadi A. Evaluation of the attitude and level of knowledge of assistants and interns of the University of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran Army regarding informed consent in 2019. NPWJM 2023; 11 (38) : 3

واشقانی فراهانی مریم، رجبی محمد، مددی علیرضا. ارزیابی نگرش و میزان آگاهی دستیاران و کارورزان دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران در رابطه با رضایت آگاهانه در سال 1399. پرستار و پزشک در رزم. 1402; 11 (38) :20-27