:: دوره 5، شماره 15 - ( 7-1396 ) ::
تفاوت های مزاجی انسان و گرایش به پیچیدگی
اسماعیل ضرغامی، فائزه دادرس، نفیسه حسینی یکتا
دانشکده معماری، گروه معماری
مقدمه: تفاوت های جسمی و روحی افراد بر گرایش به عوامل محیطی تاثیرگذار است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تمایزات فردی انسانها با دسته بندی مزاج به عنوان تعریفی جامع و کامل در طب سنتی بر گرایش افراد به مولفه محیطی سادگی و پیچیدگی است.
روش کار: این مطالعه بر روی 165 نفر از مراجعین درمانگاه طب سنتی دانشگاه تهران صورت گرفت. از پرسشنامه مزاجی و معاینه فیزیکی جهت تایین مزاج و پرسشنامه محقق ساخت جهت سنجش گرایش به مولفه پیچیدگی دردو بخش ساختمان ها و تصاویر انتزاعی استفاده شد. برای تدوین پرسشنامه گرایش به پیچیدگی مجموعه تصاویر انتخابی با روش دلفی و نظر سنجی از 7 نفر متخصص معمار و 7 نفر متخصص گرافیک انتخاب شده و در پرسشنامه قرار گرفتند. روایی و پایایی پرسشنامه سنجیده شد. داده های هر دو پرسشنامه با نرم افزار SPSS-22   مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: در مجموع 100 نفر با توزیع یکسان مزاجی ( 50 نفر مزاج سرد و خشک و 50 نفر مزاج گرم و تر) پرسشنامه را تکمیل کردند. در بخش گرایش به تصاویر نقاشی مزاج سرد و خشک نسبت به مزاج گرم و تر گرایش بیشتری به طرح های پیچیده در مقایسه با طرح های ساده داشتند. ولی در گرایش به بدنه بیرونی ساختمان مزاج گرم و تر نسبت به مزاج سرد و خشک گرایش بیشتری به ساختمان هایی با ترکیب حجمی پیچیده تر دارد.
نتیجه گیری: مزاج های مختلف در انتخاب تصاویر نقاشی و همچنین بدنه بیرونی ساختمان به درجات مختلفی از پیچیدگی علاقه مند هستند. با توجه به میزان پیچیدگی و سادگی مطلوب برای افراد با مزاج های مختلف در طراحی فضای معماری ، بدنه های شهری و به طور کلی کالبد مصنوع فضایی می توان فضایی آرامش بخش و سلامت محور خلق نمود
واژه‌های کلیدی: طب سنتی، مزاج، سادگی و پیچیدگی، محیط
دریافت: 1396/9/30 | پذیرش: 1396/9/30 | انتشار: 1396/9/30

The difference in human temperaments and the tendency to complexity. NPWJM 2017; 5 (15) :38-43