:: دوره 2، شماره 4 - ( 11-1393 ) ::
اصول اخلاقی در درمان‌ بیماری‌های روان‌شناختی با روش بیوفیدبک
مرتضی حسینی، بهناز دوران، علی فتحی آشتیانی، مهدی ربیعی، سیما نوحی، هنگامه فجرک
دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)
مقدمه‌: در حال حاضر بیماری‌های روان‌شناختی دارای بار کلی بیماری بالایی هستند و پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش آن در سال‌های آتی می‌باشد، بر این اساس روش‌های تشخیصی و درمانی جدید ایجاد می‌شود. در سال‌های اخیر تکنولوژی به کمک درمان‌های رایج در بیماری‌های روان‌شناختی آمده‌است و به تبع آن دستورالعمل‌های مختلفی ایجاد شده‌است، مثل استانداردهای حرفه‌ای و اصول اخلاقی بیوفیدبک و انجمن بین‌المللی نوروفیدبک و تحقیق. همچنین درمان‌های بیوفیدبک چندین سال است، که در ایران رایج شده‌است، امّا استانداردهای درمان و اخلاق تاکنون به صورت مدون ارایه نگردیده‌است، لذا جهت رعایت حقوق مراجع از یک‌طرف و درمانگر از سوی دیگر نیاز به جمع‌آوری اصول اخلاقی در این زمینه، لازم به نظر می‌رسد. روش‌ کار: با استفاده از یک مطالعه‌ی مروری نظام‌دار به بررسی مقالات و کتب پرداخته‌شد،.برای به دست آوردن پیشینه پژوهش در بانک‌های‌ اطلاعاتی، نظام‌نامه‌های اخلاق حرفه‌ای روان‌شناسان و مشاوران و همچنین برخی کتب با استفاده از واژگان کلیدی در زمینه کدهای اخلاقی، بیوفیدبک، نوروفیدبک و نوروتراپی جستجو انجام شد و مقالات و اطلاعات آنها استخراج گردید. یافته‌ها: کدهای اخلاقی مربوط به مسئولیت، صلاحیت، استاندارد‌های اخلاقی، آگهی‌های عمومی، رازداری، رضایت آگاهانه، حمایت از حقوق و منافع مراجعه‌کنندگان، روابط حرفه‌ای و تحقیقات روی انسان‌ها و حیوانات از مطالعات استخراج گردید و سپس توضیحات و کدهای اخلاقی نظام‌نامه‌های اخلاق حرفه‌ای روان‌شناسان و مشاوران مربوط به آنها بیان گردید. نتیجه‌گیری: آموزش معیارهای اخلاقی و به کار بستن و پایبندی به این معیارها موجب اعتلای شغلی و اخلاقی افراد وابسته به یک شغل شده و سبب ارتقاء جایگاه اجتماعی آنان در جامعه و نهایتاً تأثیرگذاری بیشتر این افراد در اجتماع می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: بیوفیدبک، اصول اخلاقی، استانداردهای حرفه‌ای
دریافت: 1394/3/12 | پذیرش: 1394/3/12 | انتشار: 1394/3/12

Ethical principles for treating psychological disorders by biofeedback method. NPWJM 2015; 2 (4) :168-176

حسینی مرتضی، دوران بهناز، فتحی آشتیانی علی، ربیعی مهدی، نوحی سیما، فجرک هنگامه. اصول اخلاقی در درمان‌ بیماری‌های روان‌شناختی با روش بیوفیدبک. پرستار و پزشک در رزم. 1393; 2 (4) :168-176