:: دوره 2، شماره 3 - ( 10-1393 ) ::
زهرا فارسی
دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا
مقدمه: میزان بهره‌وری پرستاران موضوع بسیار مهمی است که بهره‌وری کل سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به تغییر کیفیت خدمات و هزینه ها می شود. احتمالاً، کیفیت زندگی کاری از جمله عوامل تأثیرگذار بر بهره‌وری باشد. اگر ارتباط این دو متغیر مشخص شود، مدیران قادر خواهند بود برای افزایش بهره‌وری پرستاران شرایط مناسبی را فراهم نمایند. هدف: هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بهره‌وری با کیفیت زندگی کاری در پرستاران شاغل در بیمارستان‌های تابعه ارتش جمهوری اسلامی ایران در شهر تهران می باشد. مواد و روش ها: این یک مطالعه مقطعی است که روی 322 پرستار شاغل در بیمارستان های تابعه ارتش جمهوری اسلامی ایران در شهر تهران در سال 92-1391 به انجام رسید. واحدهای مورد پژوهش به روش چند مرحله‌ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از ویرایش فارسی پرسشنامه بهره وری و کیفیت زندگی کاری که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف مورد تایید قرار گرفته است استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: از لحاظ بهره وری شغلی اکثریت واحدهای مورد پژوهش (1/48%) اثربخشی بسیار زیادی داشتند. همچنین، اکثریت آن ها (5/52%) در بعد تعهد نمره مطلوب و بسیار مطلوب کسب کردند. در بعد در دسترس بیمار بودن نیز 2/47% پرستاران نمره بسیار مطلوب اخذ نمودند. ضریب همبستگی پیرسون بین بهره‌وری با ابعاد مختلف و نمره کلی کیفیت زندگی کاری واحدهای مورد پژوهش ارتباط مستقیم معنادار آماری را نشان داد (05/0P<). بحث و نتیجه گیری: توصیه می شود مدیران به کیفیت زندگی کاری پرستاران توجه بیشتری نمایند و برای افزایش آن از انگیزاننده های مناسب کنند.
واژه‌های کلیدی: بهره وری، پرستار، کیفیت زندگی کاری
دریافت: 1393/10/21 | پذیرش: 1393/10/21 | انتشار: 1393/10/21

The relationship between productivity and quality of working life in nurses of AJA Hospitals in Tehran. NPWJM 2015; 2 (3) :93-100

فارسی زهرا. بررسی ارتباط بهره‌وری با کیفیت زندگی کاری در پرستاران شاغل در بیمارستان های تابعه آجا در شهر تهران. پرستار و پزشک در رزم. 1393; 2 (3) :93-100