:: دوره 11، شماره 41 - ( زمستان 1402 1402 ) ::
شهربانو کریمی امام وردیخان ، رمضان حسن زاده ، سیده علیا عمادیان
دانشگاه آزاد اسلامی
مقدمه: هدف پژوهش حاضر تبیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تکانشگری، نشخوار فکری و خودسرزنش‌­گری در افراد مبتلابه اختلال وسواس موکنی بود.
روش: روش پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل و کداخلاق پژوهش حاضر IR.IAU.SARI.REC.1401.240 بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مبتلایان به اختلال وسواس موکنی در مناطق 2 و 4 شهر تهران در سال 1401 بودند که از بین آن‌ها 18 نفر برای هر گروه با استفاده از روش نمونهگیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل به‌صورت تصادفی ساده قرارگرفتند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه تکانشگری بارات و همکاران (1990)، نشخوار فکری نولن هوکسما و همکاران (1991) و خودسرزنشگری گیلبرت و همکاران (2004) بود. گروه آزمایش هشت جلسه یک‌ساعته درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند، درحالی‌که گروه کنترل هیچ مداخله‌ای دریافت نکردند. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط (با اندازه‌گیری‌ مکرر) و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم‌افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته­‌ها: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تکانشگری، نشخوار فکری و خودسرزنش­گری تأثیرگذار است واین تأثیر در مرحله پیگیری نیز ادامه دارد.
نتیجه‌گیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به‌طور موثری تکانشگری، نشخوار فکری و سرزنش خود را در افراد مبتلا به اختلال وسواس موکنی کاهش می‌دهد که پتانسیل آن را به‌عنوان یک روش درمانی ارزشمند برای پرداختن به پریشانی روانی مرتبط با این بیماری نشان می‌دهد.

واژه‌های کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تکانشگری، نشخوار فکری، خودسرزنش‌گری، اختلال وسواس موکنی
دریافت: 1403/3/29 | پذیرش: 1403/4/17 | انتشار: 1403/4/24

Karimi Emamverdikhan S, Hassanzadeh R, Emadian S O. Investigating the Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Impulsivity, Rumination and Self-Blame in Individuals with Trichotillomania. NPWJM 2024; 11 (41) : 2

کریمی امام وردیخان شهربانو، حسن زاده رمضان، عمادیان سیده علیا. بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تکانشگری، نشخوار فکری و خودسرزنش‌گری در افراد مبتلا به اختلال وسواس موکنی. پرستار و پزشک در رزم. 1402; 11 (41) :14-21