مقدمه: سالانه نزدیک به 600 میلیون نفر در جهان به بیماریهای ناشی از غذا مبتلا شده و هر سال 420 هزار نفر بر اثر ابتلا به این بیماریها جان خود را از دست میدهند. روش کار: این مطالعه به منظور بررسی یک مورد طغیان گاستروآنتریت در یکی از یگانهای نظامی واقع در شمال شرق کشور در اردیبهشت 1397 انجام شد. به منظور تعیین عامل بیماری، یک لیست خطی تهیه و توسط 296 نفر ار کارکنان یگان تکمیل گردید. سپس با محاسبه خطر نسبی برای وعدههای غذایی مصرف شده طی 48 ساعت پیش از آغاز طغیان و با کمک روش لایهبندی برای حذف اثر مخدوششدگی، منبع طغیان شناسایی گردید. فاصله زمانی بین مواجهه با منبع طغیان و پیک طغیان به عنوان میانه دوره کمون بیماری در نظر گرفته شد. یافتهها: طی این طغیان 323 نفر به بیماری مبتلا شدند. میزان حمله بیماری 22.4 درصد بود. این طغیان از نوع منبع مشترک و غذازاد بود. شایعترین علائم بیماری به ترتیب تب، اسهال و سردرد بود. در بین وعدههای غذایی مصرفی در 48 ساعت پیش از آغاز طغیان، تنها خطر نسبی تخم مرغ آب پز معنیدار بود و به عنوان عامل طغیان شناسایی گردید (2.4 = RR). به احتمال زیاد عامل ایجادکننده طغیان، شیگلا و به احتمال کمتر سالمونلا بوده است. نتیجهگیری:فاصله زمانی زیاد چند ساعته بین پخت وعده شام و توزیع آن و آلودگی ثانویه دیگ حاوی تخم مرغ هاعامل زمینه ساز ایجاد طغیان بوده است.
کاظمی گلوگاهی محمدحسن. گزارش بررسی یک مورد طغیان گاستروآنتریت ناشی از مواد غذایی در کارکنان یکی از یگانهای نظامی. پرستار و پزشک در رزم. 1402; 11 (40) :55-61