:: دوره 8، شماره 26 - ( بهار 99 1399 ) ::
مروری بر عوارض جانبی مبتلایان به ویروس کووید-19
سپیده میرزائی ، سعید بکایی ، کیاوش هوشمندی ، سلمان دانشی ، مهدی راعی ، ملیحه انتظاری
دانشگاه آزاد اسلامی، علوم پزشکی تهران
مقدمه: بیماران مبتلا به بیماری ویروس کرونا بعد از بهبودی دچار مشکلات متعددی می‌شوند. مطالعات صورت گرفته در رابطه با کروناویروس‌­ها به ویژه کووید-19 به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته است، که این موضوع سبب گردآوری و ارائه اطلاعات به دست آمده در یک مقاله مروری گردید.
روش‌ کار: در این پژوهش یک مطالعه­‌ی مروری سریع روی عوارض ناشی از ابتلا به بیماری کروناویروس در مقالات پژوهشی چاپ شده لاتین و فارسی در بازه زمانی 2001-2020 در پایگاه‌های اطلاعاتی انجام شد. از میان 61 مقاله پژوهشی یافته شده 36 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­‌ها: مطلب قابل توجه در مورد بیماران فاز حاد این بیماری این است که این افراد بعضاً دچار عوارض شدیدی پس از بیماری می‌­شوند و ممکن است کیفیت زندگی آنان تا سال­‌ها تحت تأثیر این بیماری قرار گیرد. کروناویروس باعث ایجاد انواع بیماری­‌ها ازجمله بیماری­‌های تنفسی، روده، کلیوی، قلبی و عصبی می­‌شوند. آسیب­‌های قلبی‌ و‌ عروقی جدی از قبیل آسیب‌های میوکاردی، التهاب میوکارد، سکته قلبی، آرتیمی و نارسایی قلب نیز از عوارض این ویروس به شمار می‌روند. همچنین مطالعات مشخص کرده­اند که اثرات اجتماعی، فردی، اقتصادی و بهداشتی حاصل از این بیماری تا سالیان دراز در جوامع باقی می­‌ماند.
بحث و نتیجه‌گیری: در این مقاله­‌ی مروری تمرکز بر عوارض کوتاه‌مدت و یا طولانی‌مدت بعد از تجربه­‌ی فاز حاد بیماری بوده است. با توجه به موارد بررسی شده، شناخت عوارض جانبی ابتلا به این بیماری بسیار حائز اهمیت است.
واژه‌های کلیدی: کووید-19، اپیدمی، آسیب میوکارد، آریتمی، آنزیم‌های کبدی
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/4/21 | پذیرش: 1399/9/22 | انتشار: 1399/10/9

Mirzaei S, Bokaie S, Hushmandi K, Entezari M, Raei M, Entezari M. A review of the side effects of COVID-19 in infected individuals. NPWJM 2020; 8 (26) :31-40