:: دوره 7، شماره 25 - ( زمستان 98 1398 ) ::
مجتبی سپندی، اسما شجاعی، فاطمه مطهری، مریم طاهریان، سعید هاشمی
مقدمه: عفونت های بیمارستانی یکی از مشکلات مهم بهداشتی هستند. ظهور میکروارگانیسم های مقاوم چند دارویی در نتیجه عفونت های بیمارستانی یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی در سراسر جهان است. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع عفونت های بیمارستانی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی در بیمارستان امام رضا می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در یکی از بیمارستان های تهران  طی سالهای 1396 و 1397انجام گرفت. هر بیمار با عفونت بیمارستانی در بخش های مختلف بیمارستان وارد مطالعه می شد.برای بیماران با تشخیص عفونت بیمارستانی کشت از محل عفونت ارسال می گردید. سپس اطلاعات بیمار شامل سن ،جنس، بخش بستری، محل عفونت و جواب کشت بیمار  جمع آوری شدند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش دیسک فیوژن انجام شد.
نتایج: از مجموع 14517 بیمار مورد بررسی250 نفر عفونت بیمارستانی داشتند. میزان بروز عفونت بیمارستانی(7/1%) بود. عفونت ادراری(8/36%)، پنومونی وابسته به ونتیلاتورو(6/23%) و پنومونی بیمارستانی(6/15%) به ترتیب شایع ترین عفونت های بیمارستانی بودند. شایع ترین میگرو ارگانیسم های جدا شده از محل عفونت ها به ترتیب کلبسیلا(4/32%)، سیترو باکتر(6/27%) و اکلای(24%) بودند. هر سه پاتوژن در برابر سفالوسپورین های نسل 3 و 4، فلورکینول ها، مهارکننده های بتا لاکتاماز و کارباپنم ها مقاومت بالایی داشتند. و هرسه نیز نسبت به ونکو مایسین 100% مقاوم بودند.
بحث و نتیجه گیری: مقاومت چند دارویی در میکرو ارگانیسم های مختلف این مطالعه بالا بود. ظهور سیترو باکتر به عنوان یک میکرو ارگانیسم شایع و با مقاومت آنتی بیوتیکی  بالا در این مطالعه می تواند  ناشی از تغییر جدید الگوی شیوع میکروارگانیسم ها در این بیمارستان باشد و هشدار جدی محسوب می شود.
واژه‌های کلیدی: عفونت بیمارستانی، مقاومت آنتی بیوتیکی، کنترل عفونت، میکروارگانیسم ها
دریافت: 1399/4/12 | پذیرش: 1399/4/12 | انتشار: 1399/4/12

Evaluation of the Prevalence of Nosocomial Infections and their Antibiotic Resistance in one of the military hospitals affiliated Army Medical University during 2018-2019. NPWJM 2020; 7 (25) :24-32

سپندی مجتبی، شجاعی اسما، مطهری فاطمه، طاهریان مریم، هاشمی سعید. بررسی شیوع عفونتهای بیمارستانی و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی در یک بیمارستان نظامی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران طی سالهای 1396-1397. پرستار و پزشک در رزم. 1398; 7 (25) :24-32