نورعلی خسروی بابادی، محمد مسعود متولی، پرویز دباغی، بهناز دوران، ارسیا تقوا،
دوره ۶، شماره ۲۰ - ( پاییز ۹۷- ویژه نامه همایش بهداشت روان ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) به شیوهی اینترنتی در کاهش علائم افسردگی دانشجویان بود.
روش کار: در یک طرح پژوهشی نیمهآزمایشی تعداد ۳۶ نفر دانشجو که دارای علائم افسردگی بودند با استفاده از آزمون افسردگی بک و بر اساس ملاکهای ورود به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و بهصورت تصادفی به دو گروه آزمایش (۱۸ نفر) و گروه کنترل (۱۸ نفر) اختصاص داده شدند. مشارکتکنندگان گروه آزمایش ۸ جلسه مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (۲ جلسه حضوری و ۶ جلسه به شیوهی اینترنتی با حمایت درمانگر) دریافت نمودند. مشارکتکنندگان هر دو گروه در سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری ۲ ماهه بهوسیله آزمون افسردگی بک (BDI-II) و پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II) مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادهها با روش آماری تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر و با استفاده از نرمافزار آماری SPSS-۲۲ موردتجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج تحلیل دادهها، نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوهی اینترنتی باعث کاهش معنادار نمرات علائم افسردگی و افزایش انعطافپذیری روانشناختی مشارکتکنندگان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، در مراحل پسآزمون و پیگیری شده است.
بحث و نتیجهگیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به روش خودیاری با استفاده از اینترنت در کاهش علائم افسردگی و افزایش انعطافپذیری روانشناختی دانشجویان مؤثر است.
خانم مژگان بهرامی نسب، خانم مریم سادات متولی،
دوره ۱۰، شماره ۳۶ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: بیماری کرونا از اواخر سال ۲۰۱۹ تاکنون مردم دنیا را به خود درگیر کرده است. پرسنل بیمارستانها در خط مقدم مبارزه با این ویروس قرار گرفتهاند. پرستاران بهعنوان بزرگترین نیروی انسانی فعال سازمانهای مراقبتی بهداشتی بیشترین برخورد را با بیماران کرونایی دارند. هدف از تحقیق حاضر پیشبینی رفتارهای خود مراقبتی براساس حساسیت اضطرابی، عدم تحمل بلاتکلیفی و ویژگیهای شخصیتی در پرستاران شاغل در بخش بیماری کووید-۱۹ بود.
روش کار: تحقیق حاضر مطالعهای توصیفی-تحلیلی بود که بر روی پرستاران بخشهای کووید-۱۹ بیمارستانهای تهران انجام گرفت. براساس روش نمونهگیری هدفمند، تعداد ۱۰۰ نفر بهعنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به پرسشنامههای رفتارهای خودمراقبتی کرونا پویان فرد و همکاران (۱۳۹۹) و پنج عامل شخصیتی نئو کاستا و همکاران (۱۹۸۹) و مقیاسهای حساسیت اضطرابی تجدیدنظر شده ریس و همکاران (۱۹۸۶) و عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون (۱۹۹۴) پاسخ دادند. بهمنظور تجزیه و تحلیل یافتهها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرمافزار Spss نسخه ۲۶ استفاده شد.
یافتهها: نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که رفتارهای خودمراقبتی با ویژگیهای شخصیت رابطه مثبت و معنادار و با حساسیت اضطرابی و عدم تحمل بلاتکلیفی رابطه منفی و معنادار (۰۵/۰ >p). همچنین نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که حساسیت اضطرابی، عدم تحمل بلاتکلیفی و ویژگیهای شخصیتی به ترتیب توانستهاند ۳۹-، ۴۰- و ۷۲ درصد از تغییرات رفتارهای خودمراقبتی را در جمعیت نمونه آماری پیشبینی کند.
نتیجهگیری: با توجه به درگیری شدید پرستاران با بیماران در بخشهای کووید-۱۹ و خطرات فراوان برای آنها پیشنهاد میگردد تا از حضور یک روانشناس برای کمک به پرستاران استفاده شود.