:: دوره 4، شماره 13 - ( 12-1395 ) ::
جلد 4 شماره 13 صفحات 186-178 برگشت به فهرست نسخه ها
پیش بینی عملکرد شغلی بر اساس دشواری‌های تنظیم هیجانی و شیوه‌های رویارویی با عوامل فشارزا در کارکنان درمانی یک بیمارستان نظامی
شهرام مامی، میثم شریفی، فرح حیدریان، فاطمه الماسی، حسن یاراحمدی، حسین زندی فر، مصطفی بستامی
2. گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
چکیده:   (3363 مشاهده)

مقدمه: هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی عملکرد شغلی پرستاران و کارکنان درمانی یک بیمارستان نظامی بر اساس دشواری­های تنظیم هیجانی و شیوه­های رویارویی با عوامل استرس آور بود.

روش کار: جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان درمانی یک بیمارستان نظامی در شهر کرمانشاه به تعداد 138 نفر تشکیل دادند که نمونه­ای 103 نفری با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده­های پژوهش از مقیاس­های عملکرد شغلی پاترسون، دشواری­های تنظیم هیجانی گراتز و سبک­های  مقابله با شرایط پر استرس اندلر و پارکر استفاده شد.

یافته­ها: نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره نشان داد سبک­های مقابله­ای مسأله مدار و هیجان مدار و همچنین مؤلفه­های دشواری در تنظیم هیجان (عدم پذیرش پاسخ­های هیجانی، دشواری در کنترل تکانه، فقدان آگاهی هیجانی و دسترسی محدود به راهبرد­های تنظیم هیجان) توانستند عملکرد شغلی را به طور معناداری پیش بینی کنند.

نتیجه گیری: می­توان نتیجه گرفت سبک­های مقابله­ای و ویژگی­های هیجانی بر عملکرد پرستاران در زمینه شغلی، که از جمله موقعیت های مهم در زندگی فرد می­باشد تأثیرگذار است و باعث ایجاد مشکل و یا توانایی بالا در عملکرد شغلی آنها می­شوند. لذا مهمترین اشاره­ی پژوهش این است که مدیران باید سعی کنند این متغیر­ها را به عنوان یک عامل مهم روانشناختی در افزایش بهره­وری کارکنان خود مورد توجه بیشتر قرار دهند.

واژه‌های کلیدی: عملکرد شغلی، هیجان، عوامل فشارزا و بیمارستان نظامی
متن کامل [PDF 599 kb]   (2281 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/5/4 | پذیرش: 1396/5/4 | انتشار: 1396/5/4


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 13 - ( 12-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها